Alkohol fylder meget i det danske samfund hvor meget få danskere holder sig komplet fra alkohol. På verdensplan viser undersøgelser fra WHO og Den Nationale Sundhedsprofil at 61,7 procent ikke har drukket alkohol i løbet af et år (da undersøgelsen blev foretaget i 2016). Samme undersøgelse viste at 33,6 procent i Europa ikke havde drukket alkohol i løbet af det seneste år, mens procenten var så lav som 11,6 procent i Danmark.
Derfor bliver folk afhængige af alkohol
Alkoholisme kan sammenlignes med spilafhængighed. I begge tilfælde hænger afhængigheden ofte sammen med hvor mange serotoninreceptorer vi har i hjernen. Serotonin er et signalstof, som er med til at regulere depression, impulskontrol, humør, handlinger mm. Forskere var Oslo universitetssykehus har tidligere foretaget et forsøg, der viste at jo flere serotoninreceptorer en spilafhængig havde i hjernen, jo mere afhængig af spil var han/hun og i samme forsøg havde de alkoholafhængige flere serotoninreceptorer i hjernen end de friske kontrolpersoner i forsøget.
Alkohol og gambling med måde
Men selvom der er risici forbundet med såvel gambling som alkohol, så kan du naturligvis stadigvæk spille pengespil som 44Aces og drikke et glas vin en gang imellem uden at blive afhængig. Faktisk findes der de personer, der argumenterer at et glas vin endda kan være sundt.
Tidligere forskningsstudier har vist at rødvin kan aktivere stoffet resveratrol, som hjælper korttidshukommelsen. Det samme stof kan også hæmme vækst af bakterier, der normalt fører til akne. På samme måde som at stoffet beskytter huden kan den også beskytte tænderne mod skadelige bakterier.
Når social alkohol bliver til en obligation
En af grundene til at så mange danskere har drukket alkohol i en vis grad er at der findes en form for socialt gruppepres i den danske alkoholkultur. Hvis man ikke drikker, så er man ikke sjov og det kan være med til at ødelægge den gode stemning ifølge nogle personer. Faktisk viser tal at hver sjette dansker tit har drukket alkohol til en middag motiveret af forventning i stedet for en decideret lyst.
Når social alkohol bliver til alkoholmisbrug
Alkohol kan være afhængigt og det kan føre til alkoholmisbrug, som kan være et indledende stadie til alkoholisme. Med alkoholmisbrug kommer alkohol i vejen for arbejde, studie eller andre sociale forpligtelser og i værre tilfælde kan det også føre til uansvarlig opførsel under påvirkning som fx spirituskørsel.
Når alkoholmisbrug bliver til alkoholisme
Alkoholisme kendetegnes som en tilstand hvor personen har manglende evne til at lægge alkoholen fra sig på trods af ophobende negative konsekvenser, som kan være fysiske, psykologiske og sociale. Det at ikke kunne lægge alkoholen fra sig viser at man har udviklet en afhængighed og dermed alkoholisme, som alkoholiker.
Tegn på et voksende problem med alkohol
Nedenfor kan du finde forskellige tegn på at du måske har et problem med alkohol, der bør håndteres:
- Svært ved at sige nej til den næste drink, når du først er kommet i gang.
- Drikkevaner påvirker dit liv på negativ vis i fx parforhold eller udeblivelse på arbejdet og/eller til sociale begivenheder.
- Et ønske til at skære ned på alkohol, som du ikke får gjort noget ved.
- Behov for at drikke mere og mere alkohol for at opnå ønsket virkning.
- Huller i hukommelsen efter druk.
- Fysiske tegn som skælven eller rystende hænder dagen efter indtagelse af alkohol.