Hvad er ”smiling depression” og hvorfor har sunde folk svært ved at forstå depression?

Når de fleste tænker på en person med depression, så tænker de på triste personer, som kan se nedtrykte eller udmattede ud. Derfor kan det overraske mange, når smilende glade personer bryder ned i det der virker for dem til at være fra den ene dag til den anden. Men selvom man ser glad ud på overfladen, så kan der stadigvæk ligge en depression og dulme under overfladen.

Hvad er smiling depression?

Amerikanerne kalder det for ”smiling depression” og vi kan kalde det for smiledepression. Dette dækker over en person, som på overfladen har en smilende facade, der skjuler en depression. Netop derfor kan det være svært at opdage at vedkommende fortrænger sine følelser og langsomt mister livsglæden og det kan komme som et chok, når vedkommende bryder sammen. Fx blev mange chokerede over den amerikanske TV-kok Anthony Bourdain begik selvmord tilsyneladende efter en lang kamp med blandt andet depression.

Har samfundet skabt smiling depression?

Smiling depression hænger tæt sammen med at vi lever i et samfund hvor vi lægger pres på os selv og hinanden. I Danmark er det nærmest blevet et samfundskrav at være glad og det kan meget vel være en stor del af årsagen til at mange døjer med smiling depression.

Smiling depression er også vigtig

Men selvom denne form for depression kan være svært at opdage, er den stadigvæk ligeså vigtig som andre former for depression. Selvom en person virker til at have det fint, så er det vigtigt at kigge efter skjulte tegn. Det kan være at smilet virker forceret eller at personen er blevet mere pessimistisk.   

Hver 10. dansker får muligvis forkert depression behandling

Danskerne er en af de befolkninger, der tager flest lykkepiller i verden. Det siges at hver 10. dansker tager SSRI antidepressive lægemidler, også kendt som lykkepiller. Dette kan ofte være førstevalget til behandling af depression selvom at det bør være det sidste.

Mange læger har traditionelt forbundet depression med mangel på serotonin i hjernen og derfor er lykkepillerne blevet brugt til at fremme neurotransmission. Men mange studier har netop vist at depressive patienter ikke mangler serotonin-signaler i hjernen og derfor gavner lykkepiller ikke.

Faktisk kan lykkepiller skade mere end at gavne på grund af den lange liste af farlige bivirkninger som blodpropper, kræft mm. Brug af lykkepiller kan endda føre til depression, når man stopper med at indtage dem.

Depression er ikke et tegn på svaghed

En af de største myter om depression er at det er et tegn på svaghed, men realiteten er at det ikke har noget at gøre med svaghed. Depression kommer af en ubalance i hjernen, som bliver skabt i en kombination af blandt andet personlige livsoplevelser samt ens egne gener. Denne myte er en af de myter, der har den største negative påvirkning på depressioner, da mange ikke tør indrømme at de har en depression fordi de er bange for at folk vil mene at de er svage i vores præstationsprægede samfund.