”Money doesn’t buy happiness” eller at man ikke kan købe lykke for penge er en populær ting at sige, men er det sandt? Svaret er både ja og nej. Meik Wiking fra Institut for Lykkeforskning har tidligere udtalt at folk med penge generelt er gladere end de der ikke har penge til at købe mad til at stille på bordet og det giver i bund og grund også god mening. Dette kan være grunden til, at nogle mennesker konstant søger efter de bedste måder at tjene nemme penge, uanset om de læser anmeldelse af Betfair eller spiller lotteri, bingo og andre chancekspil.
En undersøgelse fra Danske Spil har tidligere vist at danske lottovindere er blevet mere lykkelige efter at de vandt i lotto. I undersøgelsen hvor mere end 2500 lottomillionære blev kontaktet valgte 539 personer at deltage og størstedelen fortalte altså at milliongevinsten havde ændret deres liv på positiv vis. 92 procent af de adspurgte informerede også om at gevinsten blev brugt til at opfylde drømme og at ferie var forbundet med disse drømme i 29 procent af tilfældene. Dette passer fint sammen med at forskning viser at oplevelser bringer mere lykke end materielle goder.
Generelt kan det at vinde penge i lotto eller med gambling frigive små mængder af dopamin i hjernen, som giver en lykkefølelse. Man kan kalde det for et midlertidigt dopaminboost, som giver en lykkelig fornemmelse i kroppen.
Det er naturligvis langt fra alle der vinder i lotto, men det er heller ikke nødvendigt for at blive mere lykkelig af penge. En undersøgelse fra det amerikanske universitet Princeton University har tidligere vist at folk bliver mere og mere lykkelige i en stigende grad, når de tjener flere og flere penge. Dog er der en grænse. Folk der tjener op til ca. 500.000 DKK indikerede en relation mellem penge og lykke, mens folk der tjente mere end 500.000 DKK ikke indikerede at de ville blive mere lykkelige af at tjene flere penge.
Relationen mellem penge og lykke er også relativ da det hele handler om at man har nok penge til at få hverdagen til at løbe rundt. Flere penge fører ofte til et større forbrug og at man sammenligner sig selv med andre personer end tidligere. Det er altså den relative indkomst, der påvirker hvor lykkelige de fleste er. Mange har ikke engang interesse i pengenes deciderede værdi. Det handler mere om den sociale symbolværdi og mange har i stedet mere interesse i at tjene mere end naboen.
Men der er altså en sammenhæng mellem rigdom og lykke. Generelt siges det at folk i rigere lande er lykkeligere end folk i fattige lande. Dette bevises også til en mere eller mindre grad, når verdens lykkeligste nation kåres. Norge, Finland og Danmark som skiftevis er blevet kåret til verdens lykkeligste nation inden for de seneste tre år er alle tre lande, som er blandt de 30 rigeste lande, når man måler BNP per indbygger.
Lykkeforsker på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Christian Bjørnskov giver også et eksempel med en sammenligning af Togo og Danmark i sin forskning af relationen mellem rigdom og lykke. Togo har en BNP per indbygger på ca. 3950 DKK og landet ligger på 3,9 på lykkeskalaen, der går fra 0-10, mens Danmarks BNP per indbygger er på 359.900 DKK og danskerne ligger på 7,6 på lykkeskalaen. Bjørnskov påpeger ligesom andre eksperter at rigdom selvfølgelig ikke er den eneste faktor i forbindelse med lykke, men at det uden tvivl spiller en stor rolle.