Sådan påvirker musik dit humør

Du har sikkert oplevet på egen krop at du bliver glad af at lytte til musik, men hvad er det helt præcist ved musik, som påvirker vores humør? Hvorfor påvirker casinomusik dit humør mere end bonuskode til Casumo? Det kan du læse om i denne artikel.

Hvad er musikterapi?

Når der er tale om musikterapi er der tale om at terapeuter bruger musik, som et værktøj til at blandt andet at fremme psykisk udvikling, følelsesmæssig udvikling, kognitiv udvikling og generel udvikling. Uddannede musikterapeuter designer en behandling til den individuelle patient. Dette kan inkludere alt fra sangskrivning, til dans, musik, sang og/eller at lytte til musik og eventuelt analysere indholdet bagefter.

Musikterapi hjælper folk med afhængighed

Det er bevist at musikterapi kan bruges til behandling af folk med afhængighed. Musik har en stærk indflydelse på vores følelsesmæssige tilstande og det kan endda åbne op for nye følelser. I forbindelse med musikterapi til behandling af afhængighed bør musikken adressere de psykologiske, biologiske og sociale faktorer, der har bidraget til afhængigheden.

Når patienten lytter til musik og analyserer teksten kan han/hun udforske sine følelser og identificere sine problemer i sikre omgivelser med behandleren. Musik kan virke som et mere sikkert udgangspunkt end at skulle dykke ned i ens følelser med egne ord.

Musik dulmer smerterne

Forskere fra Aarhus Universitet har også fundet frem til at musik kan hjælpe med at dæmpe smerter hos kræftsyge patienter. Professor fra Det Jyske Musikkonservatorium Peter Vuust og Line Gebauer fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet argumenterer i deres hvidbog at patienterne oplever mindre smerte i forbindelse med indgreb, når de lytter til musik.

I hvidbogen oplyser de to musikeksperter blandt andet at helt op til 50 procent af alle kræftsyge patienter udvikler angst. Derudover skal mange af dem igennem smertefulde behandlinger, som de forbinder med usikkerhed. Men disse smerter kan lindres ved at sende musik ud i gennem højtalerne, der går ind og får hjernen til at udløse glædesfrembringende stoffer og dette kan virke smertestillende.

Musik gør dig bare glad i låget

Men du behøver naturligvis ikke at lide af et problem for at kunne udnytte musik til en bedre hverdag. Danskere bliver glade af at lytte til musik. Det har en nylig undersøgelse af HiFi klubben vist. YoGou lavede en undersøgelse på HiFi klubbens vegne og sammen fandt de ud af at ni ud af ti danskere blev gladere, når de lyttede til musik.

Fire ud af ti danskere fortalte endda at de ville ønske at de havde mere tid til at lytte til musik. En af de faktorer, som står i vejen for det ønske er vores smartphones. Folk over hele verden har svært ved at slippe smartphones, tablets eller anden teknologi og det anbefales netop af blandt andet Peter Vuust at vi lytter uden forstyrrelser. Vuust peger på at meget af lydoplevelserne går tabt, når vi kombinerer lydbilleder med billederne fra mobiltelefoner, som vi har i hånden. Derfor er det bedre at lægge den væk.

Syng dig glad

Et studie fra det tyske universitet i Frankfurt har vist at sang kan styrke ens immunforsvar og at have en sundere krop er naturligvis med til at påvirke vores humør på positiv vis.

Sang er generelt godt for vores velvære, da der bliver frigivet endorfiner, som også er kendt som velværehormoner, når vi trækker vejret dybt i forbindelse med sang. At trække vejret dybt er blandt andet en velkendt teknik til at bekæmpe angst og stress.

Derudover flytter sang også fokus fra ens problemer. Når du fokuseret på at synge, så glemmer du ofte at tænke på andre ting og bekymringer. Det anbefales især at synge i badet, da de fleste bruger bruseren til at give helt slip for sin indre sangstjerne i de trygge rammer.